Webshop 

Facebook 

 

1.Navigáció, internet, laptop stb...
2.Bevásárlóhelyek,térképprogram
3.Mobil zuhanyzó, főzés, mosás.
4.Kemping gázpalack tisztítása.
5.Kamion mosása 2 dcl vízből?Igen!
 

1.Navigáció, internet, laptop stb...

 

a: Navigáció. Ez ma már alap. Lehetőleg olyat válassz, ami gyors, jól áttekinthető, esetleg van benne kamionos térkép.
Én TOMTOM GO 6250-et használok. Közel 140 ezer Ft, nagy,  gyors, és van benne egy modem, ezért drága, és állandóan internet kapcsolatban van, így én azonnal látom az összes dugót, balesetet, útépítést, és el tudom kerülni, nem csak autópályán, hanem mindenhol. 2015 közepétől már Magyarországon is működik, teszteltem, nagyon jó. Van egy olcsóbb variáció a TMC vevő, ezért kár pénzt adni, semmit sem ér. Elvileg az is mutatná a dugókat. Az enyém 200-300 méter pontossággal mutatja, hol a dugó eleje-vége, mi a baj, és saccol egy késedelmi időt. A készülékben van egy sim kártya, így nem kell hozzá mobil internet(kivétel az olcsóbb változathoz). Akciótól függ, mert van mikor élettartamra szólóan kapod az információkat, de ha nem akcióban veszed, akkor évente 50 eurót kell fizetned. Az is megéri, és a dugóknak vége, már amikor tudod kerülni:)

TESZT VIDEÓ: Mindkét videó saját. Ez még a régi, Go 6000 készülék. 

 

Egy alapvető probléma, akár baleset, eltévedés, belvárosba keveredés alapja a navigáció helytelen használata. Nem különben, ha rá hallgatsz,
100%, hogy lesz előbb, vagy utóbb útvonal miatt levonásod, és 100%, hogy sikátorba is fogsz keveredni. A navigáció arra való, hogy megmutassa hol vagy, de NEM Ő DÖNT, HANEM TE!!! Ha a tábla azt mutatja erre, ő azt hogy arra, a tábla a helyes. Attól, hogy kamionos egy navi, még nem biztos, hogy jó az útvonal. Amikor beadsz egy címet, át kell nézni az útvonalat, le lehet-e vágni,pl. tranzit bundes útvonalon (Bundes strasse vagy land strasse=országút. Egyben kamionos nyelven is ez terjedt el az országút helyett)
Országoknál kitérek melyik milyen út, milyen útjelzések vannak. Mindig tudd, milyen városok felé kell menned, mert például a bundesen van egy baleset, útfelbontás és elterelnek, a navid nem tudja(az enyém igen) akkor kezd a sofőr fészkelődni, hogy ő vinne egyenesen, de neked arra nem lehet. Persze, táblázza. Mielőtt a navigáció bevinne egy városba, vagy szűk utcába, még ha nincs is tiltó tábla, mielőtt befordulnál, szépen megállsz, akár az úton, elakadásjelző(leszarom gomb;)) és megkérdezed. Viszed a rakomány papírjait és ha nem beszéled a nyelvet, mutogatod. Vigyázz, mondd, hogy nagy kamion, nehogy többfelől lehessen menni. Nekem volt olyan hely, hogy 3 embertől megkérdeztem, annyira hihetelen helyen volt a cég. Lásd Rotterdam belvárosa c. videómat. Androidra nagyon ajánlom a NAVIGON navigációs programot. Kamionnal remekül navigál, de nekem fontosabb, hogy gyögyörűen mutatja a bevásárló helyeket, vagy uszodákat stb...Szerintem nagyon ütős program. Sokan IGO-t használnak, használtam én is, amire kell arra jó. Újabban(2018), a Sygic truck is szépen fejlődött, azt is tudom ajánlani.

b:Elmúlt a töltögetős, határon kártyát cserélős internet időszaka. A mekis vagy benzinkutas wifi használata, egyenesen elavult. A vodafone infinity is egy élhető csomagot kínál, mind telefonálásra, mint internet használatra. Én egy csoportban vagyok benne, több ilyen van, ahol 50Gb az Eu területén, kivétel svájc, alig 6000 forintért. Facebookon van egy Dóra Miklós nevű ember, ő is hírdet hasonlót, 10 ezer forint regisztrálási díj fejében. Én nem reklámozom egyiket sem, bár régen volt ilyen, de ez egy hosszú történet. 

Routert viszont szerezz be, 4G vagy ettől jobbat. Kb. 20 ezer Ft. Több eszözzel rá tudsz csatlakozni, mobilis, tehát magaddal tudod vinni. 

c: Laptop. Na igen, az egyik lényeges szórakozási lehetőség, ha van az embernek gépe. Így betárazva filmekkel, el lehet tölteni az időt, vagy az internet előtt, de a legjobb, ha kimozdulsz és elmész kirándulni. 220 volt az áramátalakítón keresztűl van, amire érdemes picit többet áldozni. Nekem egy nagyteljesítményű van ami 50 ezer ft volt, de árulnak 10 ezerért is, bár ne csodálkozz, ha az 1 hónap után megadja magát, avagy melegszik, állandóan zúg stb...Én az ALL RIDE márkára esküszöm, német kutakon árulják. Természetesen van jóval olcsóbb is. Itt találsz komolyabb invertereket, borsos az ára, de például az új gépemhez, én is szinusz invertert fogok vásárolni, ami 2000W. Neked, ha nincs nagy igényed, alap laptop, tv akkor egy 150wattos is megteszi, esetleg direktbe kötve egy 1000 wattos inverter. Ha direktbe szeretnéd köttetni, akkor tedd, ha kocsigazda leszel, de akkor érdemes. Sajnos lehet 20-30 ezer forint lesz a bekötés ára. Itt találsz invertereket még.

 

d: TV. Én magam részéről bő 9 éve nem nézek, mert butítja az embert, de van rá mód bárhol az EU-ban. Otthon kötsz egy általad kiválasztott dijcsomagot, UPC vagy Digi tv, vagy ami van. Kérsz konvertert és szoktak árulni egészen picit, de lehet jobb a közepes tányér, műholdvevő. Sok kamionos szereltet egy csövet a tükörre, így erre tudja rögzíteni.Ugye 220v van az áram átalakító miatt. Az irány, hogy merre kell belőni megmondják, beméred a jelet ami mehet hamar is ha rutinos vagy, és nézheted is a TV-t bárhol is vagy. Célszerű nem képcsöves TV-t hordozni, vagy laptophoz kapható átalakító, vagy egy Led tv is praktikus. Az ilyen dolgok használatánál azért célszerű figyelni az akkumulátor töltöttségét, ami télen jobban esik a hideg miatt, és járatni az autót, ha közelít a 23V felé. Akkumulátor függő, de egy újabbnak akár 22V is elegendő, attól még beindul a motor. Én 23 alá soha nem engedem. Nekem csak a laptop, meg a hűtő megy. Egy 24 órás pihenőben, ha végig megy a gép maximum 2-szer indítom be, 30-30 percre magasabb fordulatszámon. Télen óvatosan, mert megy az állófűtés, hűtő, ha van TV, hamar lemerül. Ha minőségi TV-t akarsz venni, ami jó akár X-BOX-hoz is, én az AVTEX márkát ajánlom. Drága az tény, de 12 voltról is megy, és kifejezetten lakóautókba gyártják. Természetesen, ha van elegendő interneted, online is tudsz TV-t nézni, azért haladunk a korral. 

 

e: Céges telefont ad a legtöbb cég, de  ezek sokszor le vannak tiltva , és csak a megadott számokat tudod hívni, ez azért jó mert véletlenül sem vonnak le a telefonért. Én céges telefont soha nem használtam privát célra, úgy is levonják. Magam részéről a telefonálást utálom. A feleségemmel sem beszélek telefonon. Mi a Whatsapp-ot  használjuk, ez nyugaton elterjedt. Itthon a Viber ismertebb. A Whatsapp előnye, hogy korlátlan videót tudsz küldeni, és korlátlan nagyságú hangüzenetet. Mi így beszélgetünk. Legtöbb esetben videókat küldök, személyesebb szerintem:) Másik előnye, azonnal tudsz videót küldeni a górénak, ha gond van, akár áruval, kamionnal, vagy épp dugóban állsz és hitetlenkedik:) Vagy épp külföldön melózol, nem beszéled jól a nyelvet, meg tudod mutatni, mi a baja a kamionnak. Haladj a korral. Tipp. üzenet küldés közben, a a mikrofon mellett megjelenik egy lakat, húzd fel az újjad és lezár a lakat. Így már nem kell nyomva tartanod, beszélhetsz:) Kamionosok között elterjedt még az online CB, azaz a Zello. Én is regisztráltam, de nem használom.

--Okostelefon és a szótár.

Ma már szinte minden embernek ilyen telefonja van, amit akkor használjunk is. Akár a fényképezőt, árusérülések, kamion sérülés stb esetén, vagy szótárnak.É n kettőt használok amit ajánlok is mert No.1. Mindkettő offline, nem sokat foglal, és király. Az első egy 10 nyelvű, 4 százló a jele,(angol-német-magyar-Francia.)ez azért jó mert sokat tud, és a beírt szóra ad kifejezéseket, mondatokat stb...szóval nem csak a szó jelentését dobja. Itt találod.
A másik a Dictionary azaz szótár, ez német-magyar. Kiváló, igaz ez csak szavakat tud. Itt találod.

Telefonra egy gyors történet. A gartnernél melóztam 1 hónapot, és Linzben, ahol a vasat raktuk, mindig kontrolláltatni kelletett a pótót, hogy tiszta-e, fel van-e készítve stb.. De, ha nem volt hely, aki a parkolón kívül várakozott, azokat nem kontrollálták. A sok "butus" ott állt mint 1 fax, és várt az esőben, hogy legyen hely. Én mint friss fahrer, megcsináltam a pótkocsit, lekameráztam, rendszámmal, és odavittem a felvételt a kontrolt végző embernek, aki csodálkozva nézett,  de mehettem rakodni. Ez is bizonyítja, nem attól vagy király, hogy 100 éve sofőr vagy. Lehet jön 1 mókus, aki az első nap lepipál. Mindig van jobb. Amid van, azt használd, ha rossz a szitu, hozd ki a legjobbat belőle.

  

2.Térképprogram, bevásárlóhelyek. 

A következő dolog, még a nagy menő ászoknak sem jutott eszébe. Sokan járják Európát, de elfelejtenek jegyzetelni. Volt aki azt mondta, neki erre nincs ideje. Hm:) Elfoglaltak egy páran. Én egykor, a win autoroute térkép programban jegyzeteltem a bevásárlóhelyeket, ahol kamionnal meg lehet állni. Ma már a google map-ot használom. Feljegyzem az összes ipari parkos parkolót, enni nem kér, az összes bevásárló központot, ahol látok helyet, szintén nem kér enni. Mára egy óriási adatbázis áll rendelkezésemre, bár ez titkos. A könyvemben pár helyet megadtam, egész pontosan 50 helyet. Hogy találom ezeket a helyeket? Google műholdkép nézet. Ahol áll egy kamion, ott te is meg tudsz állni:) Ennyi;) 

 

3.Mobil zuhanyzó, főzés, mosás.

A mobil zuhanyzásra két egyszerű megoldást mutatok, amit egy vidóban meg is nézhetsz.

 

Főzés.

Ma már én is csak 4 hetet vagyok úton, nem úgy mint régen, mikor 11 hónap kinn(nem elírás) 1 hónap idehaza volt a menetrend. 11 hónap kamionban, egyhuzamban? :)) A célok:) Igen, akkoriban 2,7 kg-os kék palackot használtam. Ezt már nem ajánlom, mert sok helyet foglal, és a fülkében tilos tárolni. Helyette a bőröndös gázt ajánlom, hozzá 4 palack, és egy hónapig elegendő. Én szinte minden nap főzök, így tudsz vele számolni. Persze nem pörköltre gondolok, amit 2-3 órán kerseztül rotyogtatok;) Az, hogy milyen egyéb edények kellenek, vagy én mit használok, azt itt megnézheted.

Typ R 907 gázpalack(francia kék) 2,7kg. Már nem ajánlom!

 

Mosás.

Németországban több autohofban lehet mosni. Esetenként 6-7 euró a mosás + a szárítás. Általában 1-1,5óra alatt megvan. Adok pár címet ahol találsz mosó és szárítógépet. Sok helyen 2-2 gép van, mosógép és szárítógép. Általában mosóport adnak, nálam van öblítő is mosópor is. A Maxi autohofokban németországban, szinte mindenhol tudsz mosni. Ez a mosógép/szárító neve:Waschmaschine/Trockner

Itt találod az ilyen kutakat!
Válasz ki egyett, és azután a térkép alatt van, hogy unsere service...kattints arra, és ott látod is az összes szolgáltatást. Keresd ki a mosógépet.

Pár cím mosógéphez

Franciaország

Bordeaux alatt a pályától kb 5 percre.
-A62 1.1 es kijáró,D1113as út Castres Gironde felé.Este zárva ez mosoda, de meg tudsz állni.Az út szélén van.

-Bordeaux-Angolume-Poiters között van egy nagy kamionos parkoló, pontosan nem tudom hogy hol de ott is van 3 gép.De látványosan
nagy paroló.

-A7 Monetlimer felől Orange irányába Orange előtt van egy nagy kút, ott van mosógép Carrefour-e kut.

Spanyolország

A1(N1) 385-ös kijárú. Hotelban van a mosógép, egyben az a kamionos étterem is, sok zuhanyzóval, wifivel. Király kamionos hely.
Ez északon van Vitoria előtt.

Németország

A5-64b kijáró.aszem 3 gép van.Az mulhouse elött van.


A70-6-os kijáró, schweinfurt. Egy gép van a benzinkúton, benn a városban van egy nagy mosoda. A kúton sajnos lassú a gép, 2-2 óra a mosás és szárítás, hétvégén ingyenes a parkolás. Belvárosi mosoda címe: Bauerngasse 46, 97421 Schweinfurt

 

4.Kemping gázpalack tisztítása.

Biztos voltál már te is bajban, a kemping palack fejének tisztításakor. Én próbáltam takarítani zsír oldóval, súrolóval stb... de egyik sem olyan
hatásos, mint egy minőségi grill tisztító. Befújtam vele, hagytam állni kb 15 percet majd újra lefújtam, és szinte kész is volt. Nagyon szépen letakarítja. Súrolni szinte nem is kell. Picit foltos lesz tőle, mert igen erős, de megéri.

5.Kamion mosása, amikor nincs mosó;)

Ki ne szeretne tiszta kamionban lakni, avagy azzal járni. Persze tudjuk, hogy sokan nem tesznek ezért, most inkább azokhoz szólok, aki tennének, de nincs ötletük. Minap egy Magyarral futottam össze, és mondta, hogy nagyon szép a kamionom. Meg, hogy nem bogaras. Az övé retkes volt:( Kérdem, mikor volt mosóban, válasz kb 2 hónapja, az enyémre azt mondta 2 napja. Ledöbbent, hogy a kamionom már 4,5 hónapja nem volt mosóban. De hogyan??? Kérdi.( nem a Scania, még a Daf)

Ebben a videóban megnézheted.

Természetesen, a kamiont mosóba kell hordani, de van úgy, hogy nem jön össze. Akkor is van megoldás. Én utálok koszos kamionnal közlekedni.